energie verde

Energie solara

Din punct de vedere functional, componenta principala a panoului solar este elementul absorbant care transforma energia razelor solare in energie termica si o cedează unui agent termic (apa, antigel). Cu ajutorul acestui agent termic, energia este preluata de la panou si este fie stocata, fie utilizata direct (apa calda menajera sau pentru incalzirea locuintei).

Sistemele solare termice sunt compuse dintr-un colector (panou), un boiler ce asigură colectarea apei calde si un sistem simplu de conducte, care fac ca apa sa circule dintr-un element in altul.

Aceste sisteme ne pot furniza apa de care avem nevoie de la 65% pana la 85% in functie de necesitatile de apa calda menajera, procentul restant il asigura sistemul secundar, ce poate fi o centrala pe gaz sau electrica.
Folosind un sistem solar termic economisim pana la 85% din factura de gaz sau electicitate destinata incalziri apei calde menajere.
Utilizarea energiei solare reprezinta la nivel global cea mai eficientă metoda de a aduce caldura in locuinte. In general, cantitatea de caldura solara ce cade asupra acoperisului unei case este mai mare decat energia totala consumata in casa.

Pompe de caldura

Pompele de caldura sunt o solutie moderna si eficienta de a asigura o modalitate de incalzire.
Pompele de caldura sunt dispozitive cu rol de transfer al caldurii din si in pamant. Principiul se bazeaza pe temperatura constanta din sol, la cativa metri adancime, unde se pastreaza in jurul valorii de 10 grade tot timpul anului, in functie de zona climatica.
Iarna pompele de caldura pot incalzi locuintele, iar vara le racesc, transferand caldura in sol. Pompele de caldura sunt cunoscute si sub numele de sisteme de geo-schimb. Pompele de caldura se impart in doua categorii: cele care transfera caldura prin apa dintr-un circuit inchis si cele care transfera caldura prin intermediul tevilor metalice (cupru spre exemplu).

Cum functioneaza?

Pentru utilizarea pompei, caldura este preluata printr-un mediu lichid (lichid antigel – pentru sistemele inchise si apa subterana pentru sistemele deschise), de unde este pompata in pompa de caldura. De aici, printr-un schimbator de caldura apa-apa sau apa-aer este folosita pentru incalzirea caloriferelor si ventilo-convertoarelor sau a aerului cu ventilo-convertoare. Compresorul ridică temperatura, la temperatura de lucru de 35-55 grade. Vara procesul se inverseaza si caldura este preluata in interiorul pamantului prin intermediul lichidului, compresorul scazand temperatura la temperatura de lucru de 10-12 grade.

Energie eoliana

Energia eoliana este o sursă de energie regenerabila generata din puterea vantului. Energia eoliana este folosită extensiv in ziua de astazi, si turbine noi de vant se construiesc in toata lumea, energia eoliana fiind sursa de energie cu cea mai rapida crestere in ultimii ani.

Un sistem modern ce alimenteaza o locuinta folosind energie eoliana functioneaza dupa urmatorul principiu: o turbina este instalată in varful unui turn inalt (pentru a avea acces direct la curentii de aer, fara interferente din partea cladirilor de la sol), colecteaza energie cinetica de la vant, pe care o transforma in electricitate folosind un sistem de conversie

Avantajele sistemelor eoliene:
- emisia zero de substante poluante si gaze cu efect de sera, datorita faptului ca nu se ard combustibili;
- nu se produc deseuri;
- costuri reduse pe unitate de energie produsa. In 2004, pretul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime fata de cel din anii ‘80, iar previziunile sunt de continuare a scaderii acestora;
- costurile de scoatere din functiune la capatul perioadei normale de functionare sunt minime, instalatiile eoliene putand fi integral reciclate.

Dezavantaje:
- cel mai important dezavantaj este variatia vitezei vantului si din acest motiv nu orice locatie se preteaza la acest gen de aplicatie si este necesara conectarea si altei surse de energie, cum ar fi panourile foto-voltaice.

Panourile fotovoltaice


Panourile fotovoltaice sunt sisteme capabile sa transforme lumina (energia solara) direct in energie electrica, prin intermediul unui proces chimic complex. Energie electrica grauita! Conversia este statica si nepoluanta, tocmai de aceea acest mod de producere a energiei electrice este unul ecologic.

Panourile fotovoltaice se monteaza pe acoperisurile caselor sau pe niste stand-uri separate si asigura o parte din necesarul habitatului. De cele mai mutle ori ele sunt parte a unui sistem complex, ce contine baterii, o turbina eoliana dar si un generator de urgentă (diesel, pe gaz sau pur si simplu reteaua de electricitate). Acesta din urma este obligatoriu pentru a asigura alimentarea cu energie a locuintei 100% din timp.

In ciuda pretului si a dependentei de factorii externi, panourile solare sunt o solutie pentru viitor. Acest lucru este dovedit si de cresterea de aprope 50% inregistrata in numarul de astfel de sisteme folosite pe glob, in fiecare an din 2002 incoace.

Ecohaus poate pune la dispozitie aceste sisteme la cererea clientilor. Totul pentru a creea o casă indepenta energetic, integrata perfect in mediul inconjurator!