case pasive si ecologice

Ce este o casa pasiva ?

O casa pasiva este o cladire cu izolatie termica de calitate care intretine un climat interior confortabil, fara ajutorul unor surse conventionale de incalzire si racire, utilizand drept sursa principala de incalzire energia „pasiva“ libera, captarea energiei solare si caldura produsa de aparatele electrocasnice.
In Europa, conditia necesara, pentru ca o constructie sa poata fi catalogata drept ‘pasiva’, este ca necesarul de incalzire al acesteia sa fie mai mic de 15kWh/mp/an. Consumul de energie al unei case pasive este cu aproximativ 80% mai mic decat cel al unui imobil clasic construit din zidarie. In plus, consumul cumulat pentru incazire, apa calda si energie electrica al unei constructii de acest gen, nu trebuie sa depaseasca 120kWh/mp/an.
Incalzirea unei case pasive costa intre 10 si 25 de Euro pe luna.

O casa pasiva se caracterizeaza prin:

Forma compacta si izolare termica ridicata – Coeficientul de transfer termic al elementelor invelisului exterior al unei case nu trebuie sa depasesca 0,15 W/m²K;
Orientare optima a cladirii pentru o captare maximă a energiei solare si pentru protectia fata de vanturile dominante – Fatadele spre sud beneficiaza de insorire maxima, in special iarna. Aceasta orientare este cautata pentru cresterea castigului termic in sezonul rece. Vara deschiderile orientate spre sud, pot fi foarte usor protejate cu ajutorul unui balcon, marchize, etc. Utilizarea energiei solare este un factor important in proiectarea unei case pasive ;
Ferestre cu eficienta termica ridicata (Ferestre cu geam triplu Low-e) – Ferestrele (geam si rame) trebuie sa aiba un coeficient de transfer termic care sa nu depaseasca 0,80 W/m²K;
Evitarea puntilor termice – Puntile termice sunt zone izolate, delimitate local in constructia exterioara, care prezinta un coeficient de izolare termica mai redus decat restul suprafetelor.
Puntile termice nu se admit practic la o casa pasiva. De aceea, toate racordurile trebuie calculate tinandu-se cont de eliminarea puntilor termice.
Etanseitatea excelenta– Volumul “Scurgerilor” de aer prin imbinarile nesigilate etans, intr-o ora, trebuie sa fie mai mic de 50% din volumul casei.
Ventilatie controlata si eficienta energetic – Utilizarea unor sisteme de ventilare mecanica controlata (VMC) cu flux dublu si schimbator de caldura + put canadian;
Asigurarea apei calde cu sisteme care utilizeaza surse regenerabile – Utilizarea de colectoare solare sau pompe de caldura ;
Utilizarea aparatelor electrocasnice moderne cu eficienta energetica ridicata.

Ce este o casă ecologica ?

In perioada de criza energetica a anilor ‘70 apare teoria locuintelor ecologice, ce a devenit populara in scurt timp in toată lumea.
O cladire este considerata ecologica daca prin design, materiale de constructie si tehnologiile utilizate se reduce atat consumul de energie, cat si impactul negativ asupra mediului, atat in timpul constructiei, cat si in timpul operarii, comparativ cu locuintele traditionale.
Aceasta implica, de asemenea, pentru locatar un mod de viata relaxant, sanatos, non-poluant si in totalitate in armonie cu natura.

Eficienta energetica sporita reduce consumul de energie si gaz si astfel sunt reduse si emisiile de carbon. Cladirile ecologice sunt construite in asa fel incat minimizeaza consumul de materiale de constructie, reduc deseurile din constructii, incorporeaza materiale reciclate si vopseluri, adezivi, mobilier cu un continut scazut de substante toxice.
Alte elemente definitorii pentru o cladire ecologica sunt:
• utilizarea la maximum a luminii naturale
• utilizarea apei pluviale pentru uzul caznic
• eliminarea apei uzate fara poluarea mediului
Costurile de constructie ale unei cladiri ecologice comparativ cu cele pentru pentru o cladire traditionala pot fi cu 5% pana la 20% mai mari in functie de performantele pe care aceasta le ofera, dar diferentele sunt recuperate chiar de cateva ori pe durata vietii unei cladiri.
Din cele prezentate este evident ca o casa ecologica trebuie sa prezinte si toate caracteristicile unei case pasive.

Lemnul este un exemplu clasic de material regenerabil si ecologic folosit in constructia de case ecologice, acesta fiind preferat betonului sau metalului, a caror producere consuma multa energie. Fiind viu, lemnul respira: capacitatea de a absorbi si restitui umezeala din aerul ambiant generează un climat de locuit sanatos.
Folosirea lemnului si a altor materiale ecologice fac din casa ecologica nu doar un camin agreabil, ci si o locuinta cu adevarat “sanatoasa” si un prieten desavarsit al mediului inconjurator.